Jdi na obsah Jdi na menu

Klokan mazlíček??

 

Většina lidí, kteří mě kontaktují ohledně koupě klokana, se ptá, jestli se dá klokan ochočit. Určitě ano - však jistě všichni znáte australský seriál Skypi, který je toho jasným důkazem. Toto tvrzení mohu podpořit částečně vlastními zkušenostmi i zkušenostmi, které mám z doslechu od ostatních chovatelů. Jen je potřeba si položit dvě otázky.

1. Co si představuji pod pojmem "ochočený klokan" ?

                Myslím, že naučit klokana reagovat na nějaké povely (přines, sedni, zůstaň apod.) je celkem nereálné. Pokud vám však stačí, že za vámi klokan přiběhne, bude žrát z ruky, nechá se pohladit, popř. za vámi bude chodit, tak to určitě možné je.         

                Když jsem koupil první pár Arnošta a Zuzanu, tak samička po měsíci žrala z ruky a dala se s menšími obtížemi pohladit. Bohužel, jak jsem psal v předchozích rubrikách, jsem ji neměl moc dlouho, takže zůstalo jen při tom. Sameček byl plašší a dodneška mi z ruky nežere. A to platí i u ostatních mích klokanů. Bohužel jim nevěnuji dost času. Od svého kamaráda chovatele jsem slyšel o případu, kdy si od něj koupili samičku, která je přes léto na zahradě a v zimě žije u nich doma. Dívá se s nimi na televizi .....

2. Co musím pro to udělat, abych dosáhl požadovaného stavu?

                Pokud tomu budete věnovat dost času a budete trpělivý je reálný předpoklad, že klokana ochočíte. Jelikož moje zvířata nejsou moc ochočená, určitě jsou chovatelé, kteří s tímto mají větší zkušenosti a jen uvítám pokud by se, prostřednictvím těchto stránek, o ně podělili.

                Letos jsem prodal dvě samičky. Zvláště u té druhé kladl klient velký důraz na ochočení. Chtěli z něj mít domácího mazlíčka. Když si Aničku v pátek odváželi dal jsem jim pár rad, s tím že to chce hodně trpělivosti. Po týdnu mě poslali tuto fotku.

                Pár rad:

-  ochočení je jednoduší pokud máte klokana jen jednoho, jestliže jich je víc nemají potřebu   vyhledávat další sociální kontakt

-  choďte za nimi pravidelně s nějakým pamlskem (piškot, kousek tvrdého rohlíku, větvička..), zmenšujte vzdálenosti, na které jim tyto věci dáváte

-  buďte s nimi každý den nějakou dobu ve výběhu

-  někteří chovatelé každý den odchytávají mladé a nějakou dobu je drží v náručí (jen z doslechu)

-  další neověřená info. je např. nocování v klokaním příbytku

                No věřím, že sami příjdete na další způsoby a podělíte se s ostatními o svoje zkušenosti.

Berte v úvahu, že každý klokan má svoji osobnost a to co se vám podaří u jednoho za měsíc, u jiného může trvat půl roku.

1384170794784.jpg